BOBST przedstawia swoje najnowsze rozwiązania umożliwiające poruszanie się w szybko zmieniającym się przemyśle opakowaniowym

Mex, Szwajcaria, 8 czerwca 2022 r.

Firma BOBST ogłosiła dzisiaj swoje najnowsze portfolio produktów i usług, aby pomóc przetwórcom i właścicielom marek w poruszaniu się w nowym środowisku.

Już w 2020 roku BOBST przedstawiła wizję przemysłu opartą na czterech kluczowych filarach – zdalnej komunikacji, cyfryzacji, automatyzacji i zrównoważonym rozwoju. Ostatnie wydarzenia na świecie sprawiły, że zapotrzebowanie na nie wzrosło jak nigdy dotąd. Obecnie te cztery filary stały się kamieniami węgielnymi nie tylko strategii BOBST, ale całego środowiska opakowaniowego.

„Chociaż możliwość antycypacji wydarzeń na świecie w ostatnich latach, takich jak pandemia, globalne konflikty i ich konsekwencji dla naszej branży – takich jak niedobory materiałów i siły roboczej – była niemożliwa, udało nam się prawidłowo zidentyfikować ogólne trendy w branży opakowań” - powiedział Jean-Pascal Bobst, Dyrektor Generalny Grupy Bobst. „Choć trendy te niewątpliwie uległy przyspieszeniu, BOBST wdrożył strategię i zbudował portfolio rozwiązań i usług, które pozwalają przetwórcom i właścicielom marek rozwijać się nawet w tym nowym świecie opakowań.”

Wszyscy w BOBST wierzymy, że przyszłość będzie opierała się na jeszcze większej możliwości zdalnej komunikacji i bliskości, większej cyfryzacji i elastyczności, większej automatyzacji i produktywności oraz większym zrównoważonym rozwóju i odpowiedzialności. Oto kilka najnowszych innowacji, które uzupełniają portfolio BOBST. ​

Więcej zdalnej komunikacji i bliskości

Firma BOBST wierzy, że cały łańcuch wartości opakowań może zostać połączony, umożliwiając dobrą widoczność procesu produkcyjnego przetwórcom i właścicielom marek.

Kluczowym czynnikiem umożliwiającym realizację tej wizji jest nowy, zaktualizowany system BOBST Connect, który zapewnia cyfrowe rozwiązania w zakresie przygotowania, produkcji, reagowania, utrzymania i optymalizacji przebiegu procesu produkcyjnego. Nowo uruchomiona wersja BOBST Connect oferuje szereg cech i funkcjonalności, aby pomóc klientom w optymalizacji ich opakowań na każdym etapie. Łącząc każdy etap procesu, BOBST Connect zwiększa wydajność, poziom kontroli i znajomości danych, poprawiając jakość i wydajność w całym łańcuchu wartości.

Bliskość wobec klienta zapewnia doskonałą jakość wsparcia serwisowego. Nowa infolinia BOBST HelplineEssential dla maszyn niemających możliwości ​ podłączenia to usługa zdalnej pomocy, która umożliwia klientom dostęp do strumieniowej transmisji wideo i priorytetowego połączenia ze specjalistami wsparcia technicznego BOBST w celu szybszego rozwiązywania problemów i usuwania usterek. Szacuje się, że około 50% przypadków będzie można rozwiązać za pomocą transmisji strumieniowej wideo.

Tymczasem, aby jeszcze bardziej usprawnić logistykę w zakresie dostaw części zamiennych, BOBST otwiera nowe centrum logistyczne dla regionu Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki (EMEA). Nowe centrum EMEA - zlokalizowane w Genk w Belgii - dołącza do istniejących już centrów w USA oraz w regionie Azji i Pacyfiku. Centrum logistyczne, w którym znajduje się 100 000 części dedykowanych dla wszystkich linii produktowych, dostępnych do natychmiastowej wysyłki, znacznie poprawi poziom obsługi naszych klientów z regionu EMEA. Będzie to możliwe dzięki skróconym czasom dostaw, w tym usłudze wysyłki dostępnej 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu.

Więcej cyfryzacji i elastyczności

Potrzeba digitalizacji jest coraz większa, ponieważ umożliwia ona ograniczenie liczby etapów produkcyjnych i odpadów.

W tekturze litej, BOBST prezentuje nowy program ACCUCHECK RECIPE EDITOR dla składarko-sklejarek. Wprowadzony w 2020 r. zawierający nowe funkcje „system inspekcji liniowej” ACCUCHECK dokładnie sprawdza wykroje kartonów pod kątem wad i gwarantuje pełną spójność jakości.Nowy Edytor Receptur pozwala użytkownikom zdalnie tworzyć i modyfikować receptury ACCUCHECK w ramach platformy BOBST Connect oraz wysyłać te receptury do kilku urządzeń ACCUCHECK na hali produkcyjnej. Dzięki wykorzystaniu danych PDF projektu graficznego opakowania, rozwiązanie to upraszcza i znacznie skraca czas przygotowania. W rezultacie umożliwia to zwiększenie produktywności hali produkcyjnej, a także poprawę jakości i redukcję ilości odpadów dzięki ograniczeniu możliwości popełniania błędów ludzkich.

W marcu wprowadzono również na rynek etykieciarki BOBST All-in-One DIGITAL MASTER 340 i DIGITAL MASTER 510, które zasadniczo zmieniają sposób produkcji etykiet – pełna cyfryzacja od pliku PDF, ze 100% kontrolą na linii produkcyjnej w zamkniętej pętli, aż po końcowe ozdabianie i wykańczanie etykiet w ramach jednego, ujednoliconego procesu produkcyjnego.

Więcej automatyzacji i wydajności

W czasach, gdy przetwórcy i właściciele marek muszą sprostać wyższym niż kiedykolwiek wymaganiom związanym z dynamicznie rozwijającym się rynkiem e-commerce, a jednocześnie stoją przed takimi wyzwaniami, jak brak wykwalifikowanej siły roboczej i surowców, automatyzacja i wydajność nigdy nie były tak ważne jak teraz.

W sektorze tektury falistej, nowa linia EXPERTLINE –składająca się z maszyn EXPERCUT 1.7 I 2.1 oraz EXPERTFLEX – jest wielkoformatową linią do przetwarzania, łączącą sztancowanie płaskie z procesem nadruku fleksograficznego post-press, idealnie nadającą się do produkcji rozwiązań dla e-commerce. Zapewnia ona dużą elastyczność i jest dostępna w wersji zarówno standardowej jak i lustrzanej. Dzięki niezrównanej precyzji pasowania i doskonałemu pasowaniu nadruku linia ta zapewnia niedoścignioną jakość opakowań. Krótkie czasy ustawiania w połączeniu z technologią TooLinkzapewniają maksymalny czas pracy bez przestojów i wydajność do 20 milionów metrów kwadratowych rocznie. Dzięki niskiemu całkowitemu kosztowi posiadania (TCO) jest to idealne rozwiązanie dla każdej firmy, które można zastosować do przetwarzania szerokiej gamy opakowań w branży e-commerce i dóbr szybkozbywalnych (FMCG).

W sektorze tektury litej, firma BOBST prezentuje nowy SPEEDSET, ulepszony pakiet skracający czas ustawiania, dostępny we wszystkich sztancach płaskich. Pakiet ten znacznie skraca czas przezbrojenia i zwiększa wydajność. SPEEDSET to udoskonalone rozwiązania ergonomiczne, takie jak dodatkowy 15-calowy ekran przy podajniku, umożliwiający szybszą konfigurację optycznego systemu pasowania. Pakiet obejmuje również zwiększony poziom automatyzacji, np. podnoszenie palet przy każdym ustawieniu nowego zadania oraz zmotoryzowany system mikrometryczny do idealnego centrowania wykrojnika i płyty kontrującej w celu zapewnienia idealnego dopasowania cięcia i bigowania. Funkcja TooLink umożliwia cyfrowe połączenie narzędzia z maszyną w celu wymiany danych roboczych w ciągu kilku sekund.

Inne najważniejsze produkty z tego roku to MASTERLINE DRO, nowe rozwiązanie w zakresie wykrawania rotacyjnego, które oferuje większą wydajność, większą wartość i które wyposaża przetwórców z branży tektury falistej w najbardziej wszechstronne, najbardziej zautomatyzowane, połączone i wysoce ergonomiczne rozwiązanie na rynku; MASTERCUT 1.65 PER, jedyna płaska maszynę sztancującą, która może przetwarzać tekturę litą, tekturę falistą i kaszerowaną o gramaturze od 0,5 mm do 2000 g/m2, jedno- lub dwufalową; EXPERTFOLD 165 e-commerce , nowa składarko-sklejarka zaprojektowana specjalnie z myślą o potrzebach cyfrowego handlu detalicznego; oraz NOVAFOLD 50 | 80 | 110, nowa składarko-sklejarka gwarantująca niezawodność i wydajność.

Więcej zrównoważonego rozwoju i odpowiedzialności

W BOBST wierzymy, że zrównoważony rozwój nie jest wyzwaniem jutra – i już dziś jesteśmy gotowi wprowadzać rozwiązania z zakresu zrównoważonego rozwoju.

BOBST – wraz ze swoimi partnerami – nieustannie czyni wielkie postępy. W ramach inicjatywy CEFLEX (Circular Economy for Flexible Packaging) wprowadziliśmy niedawno ekscytujące nowe rozwiązanie w zakresie wysokobarierowych opakowań elastycznychnadających się do recyklingu – metalizowane, wysokobarierowe, jednomateriałowe opakowanie z nadrukiem fleksograficznym z nowego polipropylenu pochodzącego z recyklingu (rPP – ang. recycled polypropylene). Jest to pierwsza na rynku torebka z barierą z nadrukiem powierzchniowym, wyprodukowana z wykorzystaniem materiału rPP pochodzącego z recyklingu w gospodarstwach domowych.

We współpracy z firmą Tipa – specjalistą w dziedzinie opakowań ekologicznych – pracujemy również nad rozwiązaniem w zakresie opakowań kompostowalnych do użytku domowego oraz nad rozwiązaniem w pełni papierowym, o wysokiej barierze ochronnej, gotowym do recyklingu, o nazwie FibreCycle. To ostatnie stanowi częśćoneBARRIER – rodziny nowych alternatywnych i zrównoważonych rozwiązań, które BOBST rozwija wraz ze swoimi partnerami.

Wreszcie, jako część naszego zaangażowania w międzybranżowe konsorcjum R-Cycle i jego misję zapewnienia identyfikowalności tworzyw sztucznych jednorazowego użytku poprzez Cyfrowe Paszporty Produktów (DPP – ang. Digital Product Passports), firma BOBST zakończyła pilotaż w swoim Centrum Kompetencyjnym w Manchesterze, gdzie maszyna demonstracyjna jest gotowa do R-Cycle. Projekt ten zostanie teraz rozszerzony na inne linie produktów (powlekanie, laminowanie, druk fleksograficzny CI, druk wklęsły).

Wierzymy, że BOBST ma na tyle silną pozycję, aby pomóc przetwórcom i właścicielom marek w transformacji sposobu produkcji opakowań.

„Choć nie ulega wątpliwości, że wyzwania, przed którymi stoimy w dzisiejszym środowisku opakowań, są większe i bardziej zróżnicowane niż kiedykolwiek wcześniej, wszyscy w BOBST wiemy, że dysponujemy odpowiednim portfolio, usługami i partnerami, aby pomóc przetwórcom i właścicielom marek z powodzeniem je pokonać” - mówi Jean-Pascal Bobst, Dyrektor Generalny Grupy Bobst. „W 2020 r. wybraliśmy właściwą strategię, a teraz przetwórcy i właściciele marek mogą naprawdę na tym skorzystać. Razem możemy z ufnością spoglądać w lepszą przyszłość.” ​

About BOBST
We are one of the world’s leading suppliers of substrate processing, printing and converting equipment and services for the label, flexible packaging, folding carton and corrugated board industries. ​
Founded in 1890 by Joseph Bobst in Lausanne, Switzerland, BOBST has a presence in more than 50 countries, runs 19 production facilities in 11 countries and employs more than 5800 people around the world. The firm recorded a consolidated turnover of CHF 1.563 billion for the year ended December 31, 2021.

Press contact:

PR_BOBST_8 June Press Event Announcements_08-04-2022_POL.docx

The release (available in English, German, French, Spanish, Italian, Russian, Chinese, Japanese, Polish and Turkish) can be downloaded at https://dam.bobst.com/Go/Cu4RCeRa. Images are available on https://dam.bobst.com/Go/oBb8IxTB.

Aktualizacje w Twojej skrzynce pocztowej

Klikając "Subskrybuj", potwierdzam, że zapoznałem się z Polityka prywatności i wyrażam na nią zgodę.

Więcej o BOBST

Founded in 1890 by Joseph Bobst in Lausanne, Switzerland, BOBST has a presence in more than 50 countries, runs 21 production facilities in 12 countries and employs more than 6 300 people around the world. The firm recorded a consolidated turnover of CHF 1.960 billion for the year ended December 31, 2023.